dimarts, 17 de juliol del 2012

La crisi com a coartada


Cercar culpables als problemes és inherent a l’esser humà i trobar una resposta el mes senzilla i poc meditada possible és la tendència habitual de tots nosaltres. Però afortunadament en la majoria de casos després d’un període de minimal reflexió racional observem que el camí que en un principi ens pot semblar més lluminós ens pot portar a l’abisme més fosc. En aquests moments el problema és diu CRISI una problemàtica d’elevada complexitat de que dia darrera dia necessitem culpar a un entitat física o institucional concreta a qui puguem descarregar la nostra impotència, ràbia i malestar personal i social. I un dels culpables, culpable habitual de tots els mals per alguns sectors de la nostra societat, que des de l’inici d’aquest període crític agafa embranzida fou el sistema de l’Estat de les Autonomies

Però no ens enganyem fou primer el judici i la condemna que la perpetuació del crim. Perquè recentralitzar Espanya és l’objectiu com ho es desfer els fonaments de l’Estat del Benestar i les raons s’adapten a les circumstàncies més o menys propicies i aquests ho son ja que la desesperació i la por porta al ciutadà més assenyat a creure’s qualsevol teoria per més rocambolesca que sigui si aquesta conté el nom i llinatges del culpable de la seva desesparació. D’aquesta manera, el que és cuina als think tanks conservadors espanyols i es proclama en els mitjans nacionalistes espanyols i conservadors en relació a temes cabdals de l’Estat de les Autonomies a traves d’articles com Los Cuatro Grandes Problemas de la Democracia o  La Torre de Babel de la Autonomias són les fulles de ruta del Govern espanyol actual.

No obstant això, tal com ens recorda Francisco Longo en el seu article del Periodico El discret encant de recentralitzar falta demostrar que la centralització de la decisió hauria garantit una eficiència més gran i que les diferències d'escala no són concloents; Administracions de grans dimensions, com l'Ajuntament de Madrid, han incorregut en dèficits més severs que els de molts dels nostres petits municipis. El mateix tema és tractat de manera extensa i interessant pel jurista especialista en dret autonòmic Carles Viver Pi-Sunyer en el text L'Impacte de la crisi econòmica global en el sistema de descentralització política a Espanya.

Sabem que la crisi pot servir de coartada i esta servint per desfer en uns quants dies el que anys de lluita ens ha costat aconseguir, però hem de tenir present que en cada una de les decisions hi ha unes línies ideològiques clares que arrelen en la Concepció tradicional nacionalista espanyola conservadora que han tingut del que ha de ser l'Estat espanyol.     

Marina Garcias i Salvà
Responsables de Continguts   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada