dijous, 30 de gener del 2014

Conclusions conferència Rafael Bengoa

Rafael Bengoa va assenyalar ahir a la seva conferència que el nivell de complexitat dels casos actuals dels malalts crònics en que estem treballant, que requereixen l'atenció de fins a 22 professionals per paciente, fa que el sistema dissenyat als anys 70  no sigui l'adequat. Un sistema de sanitat fragmentat, que les forces del mercat encara fragmenten o fragmentarien més, en què més o menys d'atenen bé quan ets a primària o secundària però no funciona bé en prevensió ni en els períodes en què es retorna a la llar.

Segons l'opinió de Bengoa a nivell estatal hem perdut una legislatura. Una legislatura que es dedica a contenir la despesa i no obri portes a altres soclucions és obviament una legislatura que es podria haver fet des d'una direcció general de Montoro no fa falta un ministeri de sanitat per retallar. El que s'ha fet no és gestió de la sanitat sinó gestió de la contenció de la despesa.

La resposta que va presentar és en primer lloc, estratificar la població per distingir els crònics per gestionar-los de una forma especial. Una vegada estretificat, es dissenya una estratègia adaptada pels crònics que dóna lloc a la necessitat de més atenció a les llars i diferent tipologia de professional. Un moviment que ja es veu a altres països com Irlanda del Nord. En segon lloc, el malalt s'ha de fer responsable de la seva malaltia i coneixer-la el que fa necessària una línia d'educació del pacient. En tercer lloc, hi ha d'haver major col·lanoració i integració local entre els diferents agents socio-sanitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada