dimarts, 29 d’abril del 2014

El primer debat de les europees





El primer dels quatre debats presidencials en els quals a menys de quatre setmanes  abans de les eleccions els candidates a la presidència de la Comissió es veuen les cares  va tenir lloc ahir vespre a la ciutat holandesa de Maastricht.

Segons EurActiv entitat responsable de l’organització d’aquests debats, aquest primer no va ser tan innovador com s’esperava i va semblar més un confortable debat entre vells rivals que una disputa presidencial genuïna.

« Hi va haver per ventura massa coincidències entre els candidats i no gaire diferències en les seves postures. Però de totes maneres tinguérem l’oportunitat de veure els diferents candidats – el rostre humà que hi ha darrera la campanya – i crec que això és el més important »  digué el Professor Christiansen de l’European Institute Politics

No obstant, a pesar de la noblesa de l’exercici, els candidats no impressionaren. “Pel votant del carrer, moltes coses poden continuar fosques”, digué Christiansen

“Això és una mica d’espectacle polític – fins a cert punt és entreteniment . Però aquestes eleccions influiran sobre tota la línia política. D’aquesta manera no és com funciona la UE. La gent s’haurà de comprometre. Fa una mica de vergonya i podria generar desil·lusió entre la gent”, va afegir

El debat va girar entorn de temes que interessen als votants. Començà amb els llocs de treball i es va cloure amb política exterior i seguretat energètica.

A pesar de les diferencies desdibuixades, els quatre candidates intentaren introduir els seus leit motif de campanya.

“Estic fent campanya per a una Europa que crea llocs de feina i creix sense gastar diners que no tenim”, digué Jean-Claude Juncker, candidat del PPE, que encapçala per molt poc les enquestes.

El candidat popular, que presidí les trobades dels ministres de finances de la zona euro durant la crisi, un paper que li ha comportat bastants crítiques, intentà aclarir el seu llegat dient que ell no té un projecte d’austeritat. “Estic a favor de l’adequat finançament públic perquè no hi ha creixement sense l’adequat fiançament públic”

En aquest sentit, també assenyalà  que està a favor d'una major inversió en el mercat digital, d'un major desenvolupament del mercat intern i  a favor de lluitar a nivell europeu contra el dúmping social . Per això està totalment a favor, des de fa molts anys puntualitzà, d'un salari mínim legal en els 28 països de la Unió Europea .

El President del Parlament Europeu Martin Shulz, el candidat socialista, insistí en què els diners s’haurien de gastar ajudant als joves a trobar feina, impulsant un programa de crèdit que permetés a les empreses contractar aquests joves, una iniciativa que també va subratllar la candidata dels Verds, Ska Keller, qui veu en la inversió en l’economia verda una manera d’estimular la creació de llocs de feina.

" El problema més important que tenen les empreses que creen la major part dels llocs de treball a països amb altes taxes d'atur , com Espanya o Portugal , és la falta de crèdit per a les petites i mitjanes empreses .Jo proposaria un programa de crèdit per a les petites i mitjanes empreses i els que empren . Un programa dirigit per la Unió Europea, que privilegiés els joves amb els tipus d'interès o en el temps i la durada del reemborsament " .

Per la seva banda, Ska Keller  assenyalà que "El que necessitem realment és invertir en el futur . Invertir en el que necessita la societat , com la transformació de la nostra economia , que sigui més ecològica , perquè també estem aturant el canvi climàtic . Invertir en l'educació i la salut , perquè això és una cosa que realment beneficia la societat . Però també crear llocs de treball, llocs de treball de qualitat . La gent necessita treballs amb els quals pugui viure , que ofereixin una perspectiva de futur i en els quals no se'ls exploti “.

“No és només llocs de feina – els llocs de feina són molt importants. Però també importa com les veus de la gent són escoltades” digué Keller.

Guy Verhorstadt sembla que va ser el més capaç d’aclarir millor la seva visió sobre el futur d’Europa. En aquest sentit, repetí que defensava una Europa més integrada, però no la creació d’un superestat. A la vegada dirigint-se las seus votants de centredreta defensa que ”Necessitem menys regulació en el mercat comú, però al mateix temps necessitem més polítiques comunes”

També subratlla que "Es necessita de nou un president de la Comissió que tingui visió de futur , que lideri la Comissió Europea i faci ús del dret d'iniciativa . Cal posar propostes i un paquet legislatiu sobre la taula del Consell i això no és el que està fent ara el senyor Barroso . Primer crida a París i després a Berlín . O més aviat , al contrari , primer a Berlín i després a París , i només llavors , quan té llum verda de tots dos, pren una iniciativa , massa petita i massa tard . Necessitem de nou un Govern europeu , una Comissió Europea amb lideratge .

En la seva conclusió, Juncker, que semblava deixar el protagonisme als altres durant la majoria del debat, reafirmà la seva intenció de “reunificar Europa” a través del desenvolupament de la dimensió social del mercat comú i de la unió monetària.

Schulz, que digué que volia ser el president del poble no dels governs, subratllà que hi havia la necessitat d’invertir les polítiques del centredreta, que ha estat en el poder en els darrers cinc anys, i que han contribuït a l’augment del populisme.

El proper debat presidencial tindrà lloc a Florència dia 9 de Maig i com aquest es podrà seguir a través d’Euronews

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada