dimarts, 15 de gener del 2013

Entrevista a Nagore de los Ríos: "És imprescindible que el cap de l'executiu aposti personalment per un govern obert."




Aquest dilluns dia 14 de gener la Fundació Gabriel Alomar en col·laboració amb el Cercle d’Economia van convidar a Nagore de los Ríos, impulsora del Govern Obert a Euskadi, a realizar una conferencia en el centre de cultura de Sa Nostra on més 70 persones van poder gaudir del relat convincent i apassionat de la jove bilbaïna que va aconseguir engegar la plataforma IREKIA. D’aquesta manera, abans de realitzar la conferència l’exdirectora del Govern Obert basc ens va donar l’oportunitat de realitzar-li unes quantes preguntes.  

Participació ciutadana, transparència i rendiment de comptes: Són aquestes les píldores per a una societat que si abans mostrava desafecció política greu ara manifesta clar afartament y desil·lusió davant el sistema polític i institucional en el seu conjunt?

Aquests conceptes no són píndoles màgiques sinó que els concebo com a part d'un tractament que s'ha de seguir dia a dia. No guareixen els problemes per si soles, fa mancada exercici i menjar bé, Sí que és veritat que de vegades es recorre a elles de forma errònia creant solament una bombolla.

Obrir el govern és donar una oportunitat però alhora és crear noves clivelles i diferències d'oportunitats en la societat?

Nosaltres el que fem és estrènyer la clivella que existeix en l'actualitat entre l'administració i el ciutadà obrint-li la possibilitat a accedir a la informació burocràtica en un llenguatge col·loquial a través de l'ús de les TIC que pot aprofitar qui vulgui.

Un repte com aquest no està exempt de dificultats. Quines són les que no esperaves i destacaries?

La gran dimensió que està prenent tot el relacionat amb el govern obert, convertint-se en ocasions en simplement una bombolla que dóna peu a que alguns que no engeguen veritables iniciatives de govern obert es posin medalles.

En quin mesurada les noves tecnologies han estat clau per dur a terme el projecte de govern obert? No és donar un nom pompós a una bústia de queixes electrònic?

Les TIC són una eina més però no són una fi en si mateixes. La filosofia del govern obert pot aplicar-se sense les TIC en poblacions més petites. D'altra banda, és veritat que les TIC faciliten molt les coses si estan ben implementades i utilitzades. Jo, per exemple, defenso que no s'han d'obrir perfils en xarxes socials per ser modern i ja està. Si ho fem així estaríem errant. No té res a veure amb una bústia de queixes perquè el projecte de IREKIA té la col·laboració com a última finalitat. Si ho fos estaríem maquillant i no obrint veritablement el govern.

Hi ha qui sosté que les iniciatives de participació ciutadana solament són factibles en comunitats polítiques d'un màxim nombre d'individus, és a dir, a nivell local. Davant aquestes posicions com és la teva resposta?

Les polítiques participatives han de ser dissenyades per a cada població, no es pot traslladar directament un projecte com un copiar i pegar sense més. A més les iniciatives de participació ciutadana necessiten d'un procés previ per conscienciar al ciutadà de la seva importància.

Vostè va participar en la trobada internacional de Open Government Partnership. Quina opinió de et vas portar de les altres experiències?

Hi ha molt fum. En l'actualitat Amèrica Llatina s'està posant les piles comprenent que és el govern obert, però encara no tenen la valentia d'implantar-les. Es confon el open data amb el open government i es queda en això, en l'obertura de dades. Queda molt per fer. Encara que també haig de destacar que hi ha experiències molt boniques a nivell sobretot en països de parla anglesa de les quals podem aprendre.

Aquí durant la passada legislatura es van posar les primeres bases per construir un projecte de govern obert amb la Llei de bon govern. Quins haurien de ser els passos a seguir, quins són les claus per portar del paper a la realitat?

És imprescindible que el cap de l'executiu ho entengui i aposti personalment per un govern obert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada